duminică, 30 august 2009

dulceata. viata are gust...

sursa imagine
aseara, sarbatorind inceperea unui nou proiect impreuna cu... nu spun cine, ca isi cauta inca un nume nou pentru aceasta felie noua de viitor - a mai izbucnit din el inca unul. cu povesti. si nu orice fel de povesti, ci unele cu si despre dulceata. gustul vietii.

mi-am facut inventarul: am un pic de miere, un pic de dulceata de visine, o supa de flori... plus niste resturi de sampanie si frisca - un capital satisfacator pentru noua afacere.

pregatiti-va urechile virtuale, in curand vor fi unse cu povesti despre dulceturi...

joi, 27 august 2009

prin ochiul dragonului

dragonul inconjoara cu trupul lui lung si rasucit dealul pe varful caruia se afla manastirea.
sunt de putina vreme in manastire si cele mai vechi ca mine mi-au povestit ca el e cel care sta de paza ca sa nu putem fugi. de parca am avea unde. inapoi acasa in nici un caz...
cand deschide ochii prin ei se poate vedea lumea de jos, de unde venim. din cand in cand, fiecare din fete trebuie, ca o dovada de curaj sa coboare si sa priveasca prin ochiul deschis. cel dinspre manastire.
prin el se poate vedea uneori ceea ce se reflecta probabil in celalalt: case, oameni, piete, targuri in care lumea rade si vorbeste tare si se uita direct unii in ochii altora. fara falsa umilinta.
raman uneori in biserica dupa slujba sa imi adun gandurile. nu-s ele prea pioase, imi dau dureri de cap. daca imi lipesc fruntea incinsa de icoane, se mai racoreste putin. in caz ca intra cineva, ar crede ca ma rog. in felul meu, poate ca o fac, dar cu cuvintele mele: vreau sa plec, vreau sa respir, vreau sa dansez, vreau sa imi amintesc... vreau sa nu uit si sa ajung sa imi doresc sa raman... unora li s-a intamplat, dupa luni si ani de manastire. ani!
in seara asta e randul meu sa cobor pana la marginea marelui zid si sa privesc prin ochiul dragonului. fetele ma vor insoti doar atat cat sa se convinga ca ajung acolo. ma prefac ca mi-e teama, de fapt cred ca tremur de bucurie. ceva ma atrage nespus...
ma asez sub ochiul lui si privesc. il simt cum respira, cum intoarce capul in dreptul meu, incet, nespus de incet... miroase a seva si a iarba si mirosul meu de tamaie devine mai slab. m-as tavali pe iarba sa ma impregnez cu un miros mai familiar lui, dar la intoarcere trebuie inca sa miros a tamaie.
mirosul de iarba ma roscoleste adanc, ametesc. nu vad nimic prin ochiul lui, vad doar o lacrima cum i se scurge la coltul de jos. e ca o picatura de rasina, dar de culoare visinie. o iau si o pun la gat, langa iconita.
ma intorc. nu pentru multa vreme.

exista locuri...

exista locuri...
unde povestile pur si simplu cad din cer.
e bine sa stii de la inceput cand te aventurezi pe drumuri care ajung in locuri de-astea, ca altfel te poti trezi ca-ti pica o poveste in brate. sau chiar in cap.
si partea mai dificila e ca poate sa nu cada toata... mai raman bucatele mici si secrete in zonele alea in care frunzele se suprapun unele peste altele. si povestea, desi frumoasa, nu ti se arata cu intelesul ei tot.
ce-i de facut? stai si te tot uiti prin frunze...

duminică, 23 august 2009

marți, 18 august 2009

farmece...

asa...
se pun cinci picaturi de... si o picatura de... in...
cu acest amestec se unge o lumanare alba...
langa ea se aseaza...
si...

(reteta completa aici)
.
poti sa-mi explici si mie cum am ajuns in seara asta la tine?
nu, nu i-as spune, doar ca privirea cu un colt de zambet imi aluneca spre lumanarea aprinsa, iar el imi surprinde privirea.
vrei sa spui ca...?
eu? nu....
nu era mai simplu sa dai un telefon?
ii arunc o privire jignita si ii arat usa: daca tu crezi ca eu te-am chemat...
izbucneste in ras si da sa stinga lumanarea. nu, nu poate, oricat ar incerca, cu fiecare suflu spre flacare parfumul se inteteste, asa ca isi intoarce buzele catre mine...

...cu ce seamana povestile?

sursa text

,,Ele sunt ca formele luminoase ale diferitelor culori, dupa cum sunt batrane sau tinere, trecatoare sau durabile. Uneori le poarta pasarile, alteori frunzele moarte. Uneori calatoresc simplu in zgomotul vantului, si zboara desupra satelor. Toate ne cauta compania. Cand una dintre ele descopera un om care-i place, vine sa i se aseze pe umarul lui si incearca sa-l seduca. Omul o goneste - sau o asculta. Daca o asculta, povestea se nelinisteste. Pleaca, rataceste dintr-un loc in altul, nu stie unde sa se duca, e in pericol sa se piarda. Daca o asculta, omul crede ca inventeaza, sau ca isi aminteste el insusi ceva. De fapt, povestea vorbeste prin gura lui. Cand a terminat, lasa o urma in el - cum toate fiintele care i-au traversat drumul au facut-o inaintea lor, si zboara spre alte sate. Povestile au nevoie de noi pentru a trai. Fara forta pe care le-o dam, ar disparea in cer ca fumul."
.
cu incantarea produsa de sincronicitate, randurile sunt dedicate Mikkai, care imi sustine povestile de cand le-am asezat pe marginea cuibului :)
... si care iubeste aceasta carte.

duminică, 16 august 2009

supa de flori

intr-o coliba mica din lemn de copac tanar si nuiele impletite ii astept pe cei care se intorc dimineata din padure, dupa cate o noapte de frig, indoieli si spaime.
ii vad cum vin, palizi, inghetati, uzi si murdari dar cu ochii stralucind.
nu-i intreb nimic, inca nu au intrat inca in lumea cuvintelor. mintea si inima pornesc lent in noul freamat.
ca sa le fie intoarcerea mai usoara, dupa ce isi gasesc un loc sa se aseze le pun in fata un vas cu supa fierbinte de flori.
apoi ma retrag si imi vad de treburile mele, tragand din cand in cand cu ochiul sa vad daca le e bine sau inca mai au nevoie de ajutor.
de cele mai multe ori, cateva guri de supa le readuc culoarea in obraji si moliciunea in corp. alteori, au nevoie si de cate o rugaciune si atunci Fratele mai mare se aseaza langa ei si le-o sopteste incet.
in cele din urma isi revin, se ridica si pleaca.
spre amiaza, dupa ce s-au reintors cu totii, spal vasele, fac curatenie si imi iau zborul peste pajiste sa strang cele necesare pentru supa de maine dimineata.

vineri, 14 august 2009

aniversare literara :)

de la o vreme, cafeneaua cea cu cesti de juma de litru (Costa Coffee din Bd. Carol) a devenit locul de intalnire al scriitorilor in devenire care suntem...
vorbim, vorbim, vorbim, scriem, radem, crestem...

azi buna dispozitie si rasul au facut cafeneaua sa vibreze si chelnerul sa ne ofere frisca gratis... caci azi am sarbatorit-o pe Mirey pasarea-arc, scriitoare de mare succes (in viitorul apropiat) si Regina dulciurilor din visine...

la multi ani, Mirey, dragoste nemarginita si inspiratie maxima!
sa-ti vedem cat mai curand cartile in librarii, biblioteci si trecand infiorate din mana-n mana...
p.s. despre intalnirea noastra a scris si Claudia

miercuri, 12 august 2009

in noaptea asta ploua cu stele

pentru cei carora v-au mai ramas dorinte inca neimplinite, in noaptea asta ploua cu stele...
nu, nici o stea a cuiva nu apune in noaptea asta... de fapt, nu sunt stele, ci meteoriti.
pentru ochii nostri, minuni oricum.
sunt pentru toata lumea...
si din belsug...
mi-am starns buchet visele si pentru fiecare stea care cade desupra mea, un vis o sa urce in locul lui.
te astept sa ne intalnim pe cer, privire langa privire, dorinta langa dorinta, implinire langa implinire.

marți, 11 august 2009

cum sa construiesti un Univers

cei care scriu, mai ales cei care scriu SF, traiesc si actioneaza literar in lumi proprii, care le sustin si le exprima personalitatea. sunt lumi ideale, fascinante, mai mult sau mai putin diferite de perceptia comuna si in care, pentru a intra si a trai e nevoie sa fii initiat.
dilema e aceeasi cu cea dn viata obisnuita. e usor sa traiesti in propriul Univers (mai ales daca te consideri stapanul acestuia sau macar cel care stabileste regulile) si e dificil sa traiesti in Universul altuia sau sa introduci fiintele iubite si dorite in propriul Univers.

cu cat spatiul e mai detaliat, timpul mai structurat si regulile mai complexe, viata e mai grea la trecere si dupa trecere. apar dificultati de adaptare, boli, evadari, lupte interioare si exterioare, razboaie...

si in final, indiferent de rezultatul luptei, Universul interior si exteior se restructureaza, regulile au fost usor modificate iar evolutia a facut totul mai flexibil. o noua lume. o noua perioada de pace si de crestere lina, pana la izbucnirea urmatorului vulcan al dorintei de a evolua.


da, ultimele evenimente m-au convins, pregatesc o noua etapa a workshop-urilor de scris povesti...
si ofer o seara gratuita cui intuieste structura si tematica celor 4 seri (sau doua zile) de poveste care vor fi prin septembrie-octombrie. indicii in cele de mai sus si in postarile ultimelor doua luni... pline...

vineri, 7 august 2009

visatorul, erou la inceput de drum


fiecare visator e un erou la inceput de drum.
undeva, in spatiul ingust dintre imaginatie si realitate, sau cum ar zice Adrian, in interrealitate...

calatoria eroului e lunga si fascinanta.

drumul e plin de raspantii si obstacole, de provocari si teste. in acelasi timp, universul e plin de resurse, iar aliatii merg alaturi de noi, uneori nevazuti (da, da, tu!)
tocmai de aceea, marea provocare e sa iti pastrezi visul ramanand in acelasi timp constient, atent, flexibil si deschis.

nu e tocmai usor. tocmai de asta, multi au intocmit harti. valabile in unele cazuri...
dar cat de frumos...

marți, 4 august 2009

ceainarie in sufragerie

in vara asta, cu noii mei prieteni (iar dupa aceea, pentru a consolida si raspandi obiceiul si cu unii dintre cei vechi) am cunoscut arome cat sa-ncapa intr-un suflet cu muuuuult mai mare decat al meu.
si pentru ca, de caldura, bietul de el da pe dinafara, m-am hotarat sa imi fac si eu ceainarie. in sufragerie. si din bucatarie, bineinteles.
am rugamintea sa contribuiti la partea de poveste a ceaiurilor care se vor face.
cum v-ar placea sa se numeasca un ceai? ce arome sa aiba? ce poveste? cu ce sa fie servit alaturi - biscuiti, prajiturele, alte asemenea chestii? cum sa arate cestile, canile, ce desene sa aiba pe ele?
ce muzica sa aiba alaturi aroma preferata?

si, daca vreti, da, e un concurs, cine va povesti cel mai inspirat ceai, va primi asociat numele sau ceaiului... in masura in care voi si reusi sa il prepar...


duminică, 2 august 2009

varianta cu aripi a ,,efectului celei de-a o suta maimute"

despre efectul celei de-a o suta maimute, aici.
ca si in cazul maimutelor, si aici e vorba de o femela tanara. porumbita maronie pe care o vedeti pe marginea fantanii. am privit-o fascinata, dar nu am reusit sa prind in poze momentele esentiale, asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant.
am privit-o doar cateva minute si m-a umplut de incantare, pe mine si pe ceilalti martori.
dintre toti porumbeii de pe marginea fantanii, ea stia cel mai bine sa isi potriveasca ciocul in jetul de apa ca sa bea. ceilalti o imitau cu mai mult sau mai putin succes.
ea nu se temea sa se aventureze in zonele aparent nesigure.
la un moment dat, piciorusele i-au alunecat de pe tzeava circulara (pe care in poza asta stau ceilalti porumbei). pentru cateva clipe a ajuns pe suprafata apei. si pentru ca nu stia sa inoate, fara teama, fara un dezechilibru evident a tasnit in sus pintre jeturile de apa care se uneau in centrul fantanii. si apoi, cu penele abia ude a revenit si si-a muiat din nou ciocul in apa, cu precizie. pana cand si-a potolit setea. si apoi a zburat.